Urząd Marszałkowski Województwa Łódzkiego zachęca mieszkańców do uczestnictwa w konkursie kulinarnym. Dla laureatów przewidziano nagrody rzeczowe i finansowe.
Mazurek, tradycyjne ciasto wielkanocne, może występować w różnych odmianach – z migdałami, makiem, pomarańczowy czy różany.
– Mieszkańców województwa łódzkiego, którzy są przekonani, że potrafią zrobić ten najsmaczniejszy, zapraszamy do wzięcia udziału w wojewódzkim konkursie kulinarnym. Na zwycięzców czekają atrakcyjne nagrody – zachęca Urząd Marszałkowski.
Uczestnicy konkursu, który potrwa do godziny 12:00 dnia 15 marca, powinni zacząć od wykonania mazurka wielkanocnego. Gotowe ciasto należy następnie sfotografować, a zdjęcie przesłać razem z przepisem i sposobem wykonania. Trzeba też przedstawić na fotografiach produkty lokalne i tradycyjne użyte do wypieku ciasta.
Najładniejsze, najciekawsze i najbardziej „lokalne” wypieki zostaną nagrodzone, a informacje dotyczące konkursu oraz formularz zgłoszeniowy można znaleźć na stronie: https://www.lodzkie.pl/rolnictwo/konkurs-na-tradycyjny-mazurek-wielkanocny