R e k l a m a

Konkurs na najsmaczniejsze potrawy świąteczne w Łódzkiem rozstrzygnięty

R e k l a m a

Wigilijna zupa grzybowa z makaronem, sernik po szczercowsku ale też pierniczki świąteczne, czy piernikowe bombki z niespodzianką – jury Kulinarnego Konkursu Bożonarodzeniowego oraz na Tradycyjne Pierniki Świąteczne wybrało najsmaczniejsze potrawy i wypieki świąteczne. Wśród wyróżnionych są też przepisy nadesłane przez mieszkańców naszego regionu.

Kulinarny Konkurs Bożonarodzeniowy to inicjatywa Urzędu Marszałkowskiego Województwa Łódzkiego. Organizatorzy otrzymali blisko 300 zgłoszeń. – Przysłane prace pokazały, że mieszkańcy województwa łódzkiego przywiązują dużą wagę do kultywowania tradycji kulinarnych przy szykowaniu potraw i wypieków świątecznych – wskazuje Grzegorz Schreiber, marszałek województwa łódzkiego.

R e k l a m a | Dalsza część artykułu pod reklamą

Konkurs w trzech kategoriach

Mieszkańcy regionu mogli zgłaszać swoje kulinarne propozycje w trzech kategoriach: Tradycyjna Potrawa Wigilijna, Tradycyjny Wypiek Bożonarodzeniowy i Tradycyjne Pierniczki Świąteczne. Do pierwszej z nich zgłoszone zostały znane i popularne postne potrawy wigilijne, ale i potrawy mięsne. W ramach drugiej kategorii mieszkańcy przesłali ciekawe propozycje oryginalnych wypieków, takich jak serniki, pierniki, makowce oraz makoserniki.

Z kolei oceniając Tradycyjne Pierniki Świąteczne, komisja nagrodziła prace w dwóch kategoriach wiekowych: 6-10 i 11-15 lat. Każdy z członków komisji oceniał przesłane prace biorąc pod uwagę przede wszystkim wykorzystanie produktów z Listy Produktów Tradycyjnych Województwa Łódzkiego, produktów lokalnych oraz sposób prezentacji finalnej potrawy lub wypieku.

Uczestnicy wykorzystali tradycyjne, lokalne produkty

Wśród najczęściej wykorzystywanych produktów tradycyjnych znalazły się: ogórki kwaszone po łowicku, twaróg tradycyjny, „tworóg” z Dionizowa, miód z doliny rzeki Mrogi, piotrkowski miód wielokwiatowy, masło z Głuchowa, masło tradycyjne naturalne szczercowskie, kompot wiśniowy po łowicku, powidła śliwkowe łowickie, kapusta kiszona w główkach.

Spośród produktów lokalnych, za które uznawano produkty pochodzące z terenu Łódzkiego, najczęściej wybierano nabiał z lokalnych mleczarni, owoce i warzywa z przydomowych ogródków, jaja od własnych kur, samodzielnie wykonane przetwory oraz mąkę z lokalnych młynów.

Mieszkańcy gminy Lututów nagrodzeni

Spośród uczestników konkursu pochodzących z naszego regionu II miejsce w kategorii „Tradycyjna Potrawa Wigilijna” zajęła Anna Nanys z gminy Lututów, za wigilijny barszcz czerwony z pieczonymi pierogami nadziewanymi kapustą kiszoną i grzybami. Z kolei w kategorii „Tradycyjne Pierniki Świąteczne” w grupie 11-15 lat I miejsce zajął Fabian Głąb, również z gminy Lututów.

R e k l a m a

ZOBACZ TEŻ

R e k l a m a
Subskrybuj
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
R e k l a m a
R e k l a m a

SPOŁECZNOŚĆ

8,557fanówPolub nas
802obserwującychObserwuj
8obserwującychObserwuj

KOMENTOWANE

R e k l a m a

NAJNOWSZE

R e k l a m a
0
Podziel się swoją opiniąx