R e k l a m a

Grill węglowy ceramiczny – jakie są zalety tego typu grilla?

R e k l a m a

Grill ceramiczny wykonany w stylistyce kamado nawiązuje do formy tradycyjnych naczyń chińskich. Słowo kamado w dosłownym tłumaczeniu z japońskiego oznacza piec, najstarsze prototypy współczesnych grilli ceramicznych pochodzą z Chin i są datowane nawet na 4000 lat. Naczynia w formie kopuły używane były do gotowania ryżu na parze, z czasem udoskonalone wersje przystosowano do grillowania mięsa. Popularność, jaką zyskały grille Kamado to zasługa amerykańskich żołnierzy, którzy podczas II wojny światowej zauważyli, że przyrządzanie potraw w unikalnym naczyniu powoduje, że są wyjątkowo soczyste i aromatyczne.

Grille Kamado – nowoczesne rozwiązania

Grille ceramiczne Kamado są opalane węglem drzewnym, są również wersje gazowe i elektryczne. Ich dużą zaletą jest równomierne rozprowadzanie ciepła po całym urządzeniu, są one bardzo wydajne, jedna porcja węgla wystarcza na kilka godzin grillowania. Są to urządzenia wszechstronne, można je wykorzystywać nie tylko do przygotowania wędzonych i grillowanych potraw, ale również do pieczenia pizzy, chleba i ciast. System wentylacji, na który składa się szyber i popielnik sprawia, że temperatura może być precyzyjnie regulowana. Pojemnik na popiół jest bardzo dobrym rozwiązaniem, ponieważ dzięki temu można go łatwo usuwać, w tradycyjnej formie grilla taka czynność zawsze sprawia wiele problemów. Nowoczesna komora dymna w grillach Kamado została zaplanowana przez inżynierów z Harwardu w taki sposób, aby przepływ powietrza był idealnie zoptymalizowany. Skrzynia paleniska zaprojektowana jest w formie wielopanelowej, dzięki czemu ciepło jest transportowane przez wiele godzin. Przepływ powietrza zaczyna się od górnego otworu wentylacyjnego.

Grille Kamado – technologia

Grille Kamado wykonane są z surowców ceramicznych, w ich skład wchodzi specjalna mieszanka materiałów ogniotrwałych, glinka portlandzka, skruszone skały lawy, terakota, na zewnątrz jest powłoka ze szkliwa. Umożliwia ona bezpieczne użytkowanie urządzenia, jest on bezpieczny również dla dzieci, zewnętrzna powierzchnia nie nagrzewa się tak, jak w grillach metalowych, a ciepło jest kumulowane głównie wewnątrz. Zastosowanie węgla drzewnego do przygotowania potraw sprawia, że jedzenie otaczane jest aromatycznym dymem, pozostawia on również znacznie mniej popiołu niż tradycyjnie stosowany brykiet. Osoby korzystające z grilli ceramicznych twierdzą, że smak przyrządzanych produktów jest niepowtarzalny, można na nim grillować warzywa i mięsa w sposób bezpośredni, albo używać niskiej temperatury, np. do wędzenia łososia.

Źródło: www.kamadoclub.pl

Wyjątkowe zalety grilli ceramicznych

Grille Kamado z wyraziście czerwonym kolorem kopuły produkowane są przez amerykańską markę Kamado Joe. Inną znaną marką i chętnie wykorzystywaną jest Big Green Egg. Opracowaniem technologii do zielonych grillów ceramicznych tej marki zajmowała się NASA, charakteryzują się one dużą odpornością na wahania temperatur. Najważniejsze zalety ceramicznych grilli ceramicznych to przede wszystkim:

  • wysoka jakość produktów, grille ceramiczne są bardziej wytrzymałe i mogą być stosowane dłużej niż tradycyjne grille węglowe,
  • niższe koszty eksploatacji, odpowiednio zaprojektowana cyrkulacja powietrza sprawia, że węgiel zostaje spalany bardzo wolno,
  • grille ceramiczne są pokryte termoizolacyjną powłoką, dzięki temu warunki atmosferyczne nie mają wpływu na temperaturę wewnątrz urządzenia, grillowanie nie musi być uzależnione od sezonu,
  • szybkie nagrzewanie, tradycyjny grill potrzebuje około 40 minut na rozgrzanie, grille Kamado już po 15 minutach są przygotowane do użycia.

Podczas grillowania należy przestrzegać pewnych zasad, aby czynność ta przebiegała bezpiecznie. Kopuła grilla powinna być zamknięta, dzięki temu jest odpowiednia cyrkulacja powietrza. Przy otwieraniu trzeba ją najpierw uchylić na wysokość około 5 cm, aby temperatura się wyrównała i dopiero otwierać całkowicie. Nie należy również zaglądać do środka przez otwór wentylacyjny, może on być wykorzystywany jedynie do regulowania wysokości temperatury. Grilli ceramicznych można używać jedynie na zewnątrz.

R e k l a m a

ZOBACZ TEŻ

R e k l a m a
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
R e k l a m a

SPOŁECZNOŚĆ

7,037fanówPolub nas
765obserwującychObserwuj

KOMENTOWANE

R e k l a m a

NAJNOWSZE

R e k l a m a
0
Podziel się swoją opiniąx