Smacznych, zdrowych i tradycyjnych dań można było skosztować w niedzielę w parku im. rtm. Pileckiego w Wieluniu. Wszystko to w ramach festiwalu „Wieluń SLOW – smaki regionu”, zorganizowanego przez fundację Made in Wieluń.
To była prawdziwa uczta dla osób ceniących sobie smaczne, tradycyjne dania. Panie z kół gospodyń wiejskich naszego regionu przygotowały różne rodzaje zup – od rosołu z kaczki, przez chrzanową, dyniową, aż po gulaszową, kapuśniak i barszcz ukraiński. Były też m.in. świeżo smażone placki ziemniaczane z sosem gulaszowym oraz leczo z cukinii. Wszystko przygotowane swojsko, tradycyjnie i bez pośpiechu. Nic więc dziwnego, że mieszkańcy chętnie zajadali się wszystkimi smakowitościami i kto się spóźnił, ten mógł żałować.
Podczas festiwalu swoje produkty wystawiały koła gospodyń wiejskich z Bieńca, Kamionki, Kurowa, Małyszyna, Młyniska, Mokrska, Sieńca i Rychłocic. Koła wzięły też udział w konkursie kulinarnym na słodkość roku, kiszonkę roku, a także tradycyjny chleb, masło i smalec. Jurorami byli Przemysław Banaś – nauczyciel przedmiotów gastronomicznych, Magdalena Jaroch z Radia Ziemi Wieluńskiej oraz Sebastian Michałczyk – kucharz. Cała trójka to absolwenci Zespołu Szkół nr 1 w Wieluniu.
– Ja się bardzo cieszę, że panie się zrzeszają, spotykają, mają ze sobą o czym rozmawiać, mają co robić, chwalą się tymi swoimi produktami, bo jest się czym chwalić – podkreślał Przemysław Banaś.
Wyniki konkursu
- Słodkość roku
Pierwsze miejsce ex-aequo:
KGW Bieniec – dżem brzoskwiniowy i dyniowy,
KGW Kurów – dżem winogronowy. - Kiszonka roku
Pierwsze miejsce ex-aequo:
KGW Bieniec – ogórki kiszone,
KGW Kamionka – sok z kiszonej białej marchwi. - Tradycyjny chleb, masło i smalec
Pierwsze miejsce ex-aequo:
KGW Sieniec – smalec z warzywami,
KGW Rychłocice – chleb pszenno-żytni.