R e k l a m a

Cztery pory roku w kuchni. Łódzkie znów gotuje, również w Wieluniu

R e k l a m a

Zalewajka łódzka w nowoczesnej odsłonie, tradycyjna zupa szczawiowa z jajkiem, do tego łopatka z dzika z kluskami żelaznymi i sernik z bryndzą… właśnie tak zainaugurowano warsztaty kulinarne z gotowania potraw tradycyjnych w nowoczesnym wydaniu, pod hasłem „Łódzkie gotuje”.

Cykl spotkań organizatorzy rozpoczęli 7 listopada wraz z marszałkiem województwa łódzkiego Grzegorzem Schreiberem w Zespole Szkół Zawodowych nr 2 w Kutnie. W całym województwie zaplanowano łącznie 10 spotkań w szkołach o profilu gastronomicznym.

R e k l a m a | Dalsza część artykułu pod reklamą

Temat warsztatów to „Cztery pory roku w kuchni”. Zajęcia prowadzi renomowany kucharz Tomasz Tracz, który wraz z uczestnikami przygotowuje pełne menu obiadowe, kulinarnie odzwierciedlające jedną z pór roku, na bazie produktów regionalnych z naszego województwa.

– Razem z wami, uczniami szkół gastronomicznych, chcemy promować tradycje kulinarne naszego województwa, wszystko w nowoczesnej odsłonie, ale na bazie produktów tradycyjnych, ekologicznych i regionalnych. Chcemy po prostu promować gotowanie w Łódzkiem i gotowanie po łódzku. Temu ma właśnie służyć ten projekt – mówił Grzegorz Schreiber, który razem z radnym Sejmiku Województwa Łódzkiego Zbigniewem Linkowskim i starostą kutnowskim Danielem Kowalikiem delektowali się łódzką zalewajką.

Uczestnicy warsztatów uczą się przyrządzania regionalnych posiłków w odświeżonej odsłonie, ale przede wszystkim tego, jak gotować zdrowo i smacznie. Jednocześnie w czasie trwania warsztatów promowane są tematy związane z żywnością wysokiej jakości. Strategia „Od Pola do Stołu” zakłada promocję rolniczego handlu detalicznego, skrócenie łańcuchów dostaw. A w tę ideę świetnie wpisują się oczywiście nasze ryneczki „Prosto od rolnika”. Targowisko przy ul. Piwnej/Drewnowskiej w Łodzi i to przy Porcie Łódź od wielu tygodni w każdą sobotę zapełniają się rolnikami oferującymi swoje produkty i klientami, którzy chcą kupić zdrową żywność.

Podczas naszych warsztatów omawiane są też możliwości pozyskania dofinansowania z UE na tworzenie miejsc sprzedaży żywności wysokiej jakości, a co za tym idzie nowych miejsc pracy.

Gdzie zaplanowano gotowanie w tym roku? 8 listopada w Sędziejowicach, 14 listopada w Łowiczu, 16 listopada w Piotrkowie Trybunalskim, 18 listopada w Skierniewicach, 21 listopada w Tomaszowie Mazowieckim, 23 listopada w Wieluniu, 25 listopada w Wojsławicach, 28 listopada w Zgierzu, 30 listopada w Łodzi.

R e k l a m a

ZOBACZ TEŻ

R e k l a m a
Subskrybuj
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
R e k l a m a
R e k l a m a

SPOŁECZNOŚĆ

8,560fanówPolub nas
804obserwującychObserwuj
8obserwującychObserwuj

KOMENTOWANE

R e k l a m a

NAJNOWSZE

R e k l a m a
0
Podziel się swoją opiniąx