R e k l a m a

Lepsze posiłki w wieluńskim szpitalu. Lecznica przystąpiła do programu „Dobry posiłek”

R e k l a m a

Łódzki NFZ ruszył z pilotażowym programem „Dobry posiłek”. Ze wsparcia finansowego na przygotowanie posiłków dla pacjentów skorzystają 33 szpitale w województwie łódzkim, w tym szpital w Wieluniu.

Łódzki NFZ na dofinansowanie posiłków wyda w tym półroczu 35 mln zł. Posiłki mają być smaczne, świeże, ma być w nich więcej owoców, warzyw i świeżych produktów, jakości jedzenia ma dopilnować dietetyk zatrudniony przez szpital. Celem pilotażu jest lepsze żywienie pacjentów i łatwiejszy dostęp do porad żywieniowych udzielanych przez dietetyków.

R e k l a m a | Dalsza część artykułu pod reklamą

Fundusz przeznacza na poprawę diety pojedynczego pacjenta w szpitalu dodatkowe 25,62 zł dziennie. To pieniądze, które uzupełnią kwotę dotychczas przeznaczaną przez placówkę na karmienie chorych. Śniadania i obiady oraz 7-dniowe jadłospisy można codziennie oglądać na stronach szpitali, biorących udział w programie.

Jakie warunki musiał spełnić szpital?

Do programu mogły przystąpić szpitale, które spełniły warunki stosownego rozporządzenia. Szpital składał do dyrektora łódzkiego NFZ wniosek wraz z deklaracją, że program pilotażowy będzie realizowany zgodnie ze sposobem realizacji i warunkami określonymi w rozporządzeniu. Szpital musiał m.in. zatrudnić na okres trwania programu osobę planującą dietę (dietetyka) o odpowiednich kwalifikacjach.

Na jakich zasadach działa pilotaż?

Posiłki przeznaczone dla pacjentów są przygotowywane na podstawie jadłospisu opracowanego przez osobę planującą dietę, zapewniającego urozmaicenie potraw i zbilansowanie wartości składników odżywczych w diecie.

Szpital ma obowiązek opracowywać jadłospisy na co najmniej 7 dni, a także publikować je na stronie internetowej szpitala. Na swojej stronie internetowej, codziennie w dni robocze, musi zamieszczać także zdjęcia co najmniej dwóch posiłków spośród najczęściej stosowanych diet z danego dnia wraz z odniesieniem do pozycji z jadłospisu. Dodatkowo osoba planująca dietę na zlecenie lekarza udziela pacjentom porad żywieniowych.

Po zrealizowaniu świadczeń opieki zdrowotnej z uwzględnieniem stawki w wysokości 25,62 zł za osobodzień pobytu w szpitalu pacjenta szpital rozlicza się z NFZ. Stawka 25,62 zł to dodatkowe pieniądze przeznaczane na realizację programu pilotażowego, są uzupełnieniem środków dotychczas przeznaczanych przez szpital na wyżywienie pacjentów. NFZ zawierał umowy ze szpitalami do 31 grudnia 2023 r. Program trwa do 30 czerwca 2024 r.

W naszym regionie do programu przystąpiły szpitale w Wieluniu, Sieradzu, Zduńskiej Woli i Łasku.

R e k l a m a

ZOBACZ TEŻ

R e k l a m a
Subskrybuj
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
R e k l a m a
R e k l a m a

SPOŁECZNOŚĆ

8,894fanówPolub nas
815obserwującychObserwuj
8obserwującychObserwuj

KOMENTOWANE

R e k l a m a

NAJNOWSZE

R e k l a m a
0
Podziel się swoją opiniąx