Niezwykłe tradycyjne dania, znakomite ciasta, zacne nalewki – oferta kół gospodyń wiejskich ma swoich gorących wielbicieli. Ale ich działalność to nie tylko efekt, który znamy z kiermaszów i jarmarków. To także np. szkolenia z rękodzieła ludowego czy warsztaty gotowania lokalnych specjałów.
Doceniając wkład kół gospodyń wiejskich w zachowanie dziedzictwa kulturalnego, właśnie do nich Zarząd Województwa Łódzkiego adresuje najnowszy konkurs zatytułowany „Propagowanie produktów tradycyjnych i dziedzictwa kulinarnego jako elementu świadomości kulturowej”.
Organizacje pożytku publicznego mogą sięgnąć nawet po 10 tys. zł na zakup sprzętu niezbędnego do „kultywowania i przekazywania tradycji kulinarnych”, w tym sprzętu AGD, garnków, naczyń, sztućców, a także na organizowanie szkoleń, udział w targach, dożynkach itp. To kolejny po „Sołectwie na Plus” i „Infrastrukturze sołeckiej na Plus” program skierowany do środowisk wiejskich.
– Działalność kół gospodyń wiejskich pełni bardzo ważną rolę w przekazywaniu tradycji i zachowaniu dziedzictwa naszych regionów. Również tych kulinarnych – podkreśla marszałek Grzegorz Schreiber.
Pula pieniędzy przygotowana na konkurs to 2 mln zł. Z wnioskami trzeba się spieszyć, bo można je składać do 15 stycznia 2024 r. Szczegóły konkursu oraz wzór wniosku do pobrania można znaleźć na stronie internetowej lodzkie.pl/zywnosc-tradycyjna.