Już w najbliższą niedzielę, 17 października, w centrum Wielunia znów będzie można skosztować smaków regionu podczas kiermaszu produktów lokalnych. Wydarzenie zaplanowano w godz. 11 – 15 w parku im. rtm. Witolda Pileckiego przy wieluńskim muzeum.
Podczas kiermaszu będzie można skosztować tradycyjnych potraw przygotowanych przez koła gospodyń wiejskich z powiatu wieluńskiego. Koło Gospodyń Wiejskich w Wielgiem przygotuje słynną już w skali kraju kwaśnicę. Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich z Sieńca będzie serwować cztery rodzaje pierogów, a Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich z Młyniska na darmową degustację przygotuje tradycyjny, naturalny, swojski bigos. Kolejna potrawa, której podczas kiermaszu skosztują mieszkańcy to zupa z dyni – specjalność od Koła Gospodyń Wiejskich w Bieńcu.
– Podczas kiermaszu nie zabraknie stoisk lokalnych pszczelarzy, producentów, twórców. Będzie można kupić ręcznie szyte dekoracje, wyroby z pracowni ceramiki, no i oczywiście fenomenalne lokalne produkty spożywcze, miody prosto z lokalnych pasiek, świeże pieczywo prosto z piekarni rzemieślniczej oraz inne smaki, które można spotkać tylko na ziemi wieluńskiej – mówi Karol Tomczyk, prezes Fundacji Made in Wieluń, która organizuje wydarzenie.
Kiermasz produktów lokalnych to nowa inicjatywa w Wieluniu, ale w najbliższą niedzielę odbędzie się już druga edycja tego smacznego wydarzenia. Byliśmy z naszym obiektywem również na poprzedniej, zorganizowanej miesiąc temu. Klikając tutaj, możecie sprawdzić relację zdjęciową i filmową z pierwszej edycji kiermaszu.